Piraattirengas on alunperin Ruotsin Piraattipuolueen perustajan Rick Falkvingen luoma yleiskatsaus piraattiliikkeen filosofioihin ja politiikkaan ympäri maailman. Piraattirengas ei ole dogma tai lopullinen totuus, vaan ainoastaan yksi näkökulma, joka ei ole sen enempää lopullinen totuus kuin mikään muukaan näkökulma.

Piraattirengas osoittaa sekä sen, millaista politiikkaa tulee harjoittaa että sen, miksi tällaista politiikkaa tulee harjoittaa. Konkreettisten päätösten lisäksi piraattirengas osoittaa, millaisista filosofisista lähtökohdista ja periaatteista erilaiset poliittiset näkökulmat voidaan johtaa. Jaan nämä käytännöt ja periaatteet ja toteutan niitä toiminnassani.

Piraattirengas - Piraattipolitiikka globaalissa maailmassa
Piraattirengas – Piraattipolitiikka globaalissa maailmassa

Piraattirenkaan ytimenä ja juurena on kansalaisten todellinen täysivaltaisuus. Nykyinen teknologinen vallankumous on muuttanut valtajärjestystä perustavanlaatuisesti. Moderni teknologia on antanut jokaiselle mahdollisuuden tuottaa, jakaa ja vastaanottaa tietoa. Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa todellinen, vapaa ja globaali kansalaiskeskustelu on mahdollista, eivätkä valtiot, viranomaiset, korporaatiot ja tiedonvälitysmonopolit voi estää tätä jatkuvista yrityksistään huolimatta. Ihmisillä on enemmän valtaa kuin koskaan aikaisemmin – ja se on hyvä juttu.

Historiallisesti jopa vapaiksi itseään väittävät yhteiskunnat ovat kohdelleet kansalaisiaan kuin hallintoalamaisia. Lakeja on tiukennettu, tiedonvälitystä on sensuroitu ja epämiellyttävät asiat on pyritty lakaisemaan maton alle kieltämällä. Kansalaiset ovat pelänneet hallitustaan ja hallitsijoitaan. Täysivaltaisuus muuttaa tämän kaiken perustavanlaatuisesti.

Täysivaltaista ihmistä ei voi kohdella kuin lasta, alamaista tai vihollista. Yhteiskuntien on tunnustettava tämä ja alettava nähdä ihmiset täysivaltaisina kansalaisina, joihin voi luottaa ja jotka osaavat päättää itse omista asioistaan. Valta kuuluu kansalle ja vain kansalle.

Viranomaisten, poliitikkojen ja hallituksien on oletettava ihmisten toimivan lähtökohtaisesti vilpittömästi. Ihmiset eivät ole enää pelkästään syyttömiä, kunnes toisin todistetaan, vaan kaiken politiikan perustaksi on otettava, että vapaa ja täysivaltainen kansalainen toimii vilpittömästi ja hyvässä hengessä muita kohtaan.

liberty-leading-the-people
Vuonna 1789 ranskalaiset ottivat vallan kansalle ja aloittivat aallon, joka muutti koko maailmaa.

Täysivaltaisten kansalaisten yhteiskunnassa poliittisen julkisen toiminnan on perustuttava kansalaisten voimaantumisen hyväksyville ja siihen kannustaville periaatteille. Tällaisia periaatteita ovat yksityisyys, läpinäkyvyys, tiedonvapaus, humanismi, monimuotoisuus, kestävyys, parvitalous ja laadukas sääntely.

Yksityisyys: Jokaisella on oikeus omaan elämäänsä. Yksityisyys edellyttää kirjesalaisuutta, fyysistä ja henkistä koskemattomuutta, omaisuudensuojaa ja oikeutta taloudelliseen yksityisyyteen sekä oikeutta henkilötietojen yksityisyyteen. Yksityisyys on pyhä ja viranomaisella on oikeus murtaa se ainoastaan, mikäli henkilön konkreettisesti epäillään syyllistyneen tiettyihin vakaviin rikoksiin.

Läpinäkyvyys: Jokaisella on oikeus tarkastella, miten viranomaiset käyttävät valtaa, jota he käyttävät väliaikaisesti kansalaisten puolesta. Jokaisella kansalaisella on oikeus vaatia mitä tahansa tietoja viranomaisten toiminnasta, eikä viranomaisilla ole oikeutta vaatia vastineeksi mitään, kuten henkilötietoja tai maksuja. Jokaisella kansalaisella on oikeus asettaa poliitikot vastuuseen, eivätkä poliitikot saa mitenkään estää tätä.

Tiedonvapaus: Jokaista kannustetaan luomaan, muuttelemaan ja vaihtamaan erilaisia ohjelmistoja, ideoita, kulttuuria, tietoa ja mielipiteitä ilman erillistä lupaa keneltäkään. Kenelläkään ei ole oikeutta estää toisia hankkimasta, käyttämästä, kehittämästä tai jakamasta tietoa.

Humanismi: Jokaisella on samat, yhdenvertaiset ja erottamattomat oikeudet riippumatta siitä, minne ja millaisiksi he syntyivät. Jokaisella on oikeus olla mistä tahansa asiasta mitä tahansa mieltä ja oikeus uskomuksiin. Minkäänlainen syrjintä, positiivinen erityiskohtelu tai lain toimeenpaneminen valikoivasti ei ole hyväksyttävää. Viranomaisten ja yhteiskunnan on oletettava jokaisen kansalaisen toimivan vilpittömästi.

Monimuotoisuus: Monipuolinen kulttuuri on välttämätöntä. Julkinen valta ei voi määräillä, millaista kulttuurin tulee olla, vaan kansalaiset itse luovat kulttuurin alhaalta ylös. Monipuolinen kulttuuri estää ideologista sisäsiittoisuutta ja suojaa poliittisilta kaappausyrityksiltä. Ennen kaikkea monimuotoisuus on tärkeää yhteiskunnan teknisillä osa-alueilla.

Kestävyys: Yhteiskunta ja sen infrastruktuurit on rakennettava kestämään sekä luonnonmullistukset että ihmisluonteen synkkä puoli, jonka mukaan valta korruptoi. Yhteiskunnan on kestettävä odotetut ja odottamattomat tapahtumat. Yhteiskunnassa ei voi olla heikkoja kohtia tai vapautta kuristavia solmuja. Keskitetyn vallan sijasta yhteiskunta on rakennettava kohti hajautettua valtaa.

Parvitalous: Työmarkkinat ja työnkuva ovat muuttuneet yhteiskunnassamme. Ihmiset eivät enää työskentele yhdessä työpaikassa koko elämäänsä, vaan heillä on monia töitä samaan aikaan – sekä palkallisia että vapaaehtoisia – ja he vaihtavat työpaikkoja usein. Nykyisen talousmallin mukaan palkaton työ ei ole tuottavaa lainkaan. Tämän sijaan yhteiskunnan on löydettävä keinoja mahdollistaa arvokas vapaaehtoistyö.

Laadukas sääntely: Jokaisen lain tulee olla tarpeellinen, tehokas, kohtuullinen ja perustua todistusaineistoon. Jos laki ei vastaa näihin vaatimuksiin, se poistetaan. Kun uusi lainsäädäntö selkeästi täyttää tavoitteet nykyistä paremmin, meidän tulee käyttää sitä nykyisen sijasta. Poliittinen arvovalta on vahingollista. Lait on tehty pelisäännöiksi, ei hallitsemista varten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s